Vaga dels treballadors de l’Auditori per recuperar l’1% que els va ser retallat fa deu anys

diaritreball.cat

 

Els treballadors de l’Auditori de Barcelona han convocat vaga per al 24 de maig. L’anunci i l’evidència que no es podria donar el servei adient ha fet que l’empresa anunciï la cancel·lació del concert ‘La consagració’ de l’Orquestra Simfònica de Frankfurt. L’acte estava coproduït per Ibercàmera.

El fons del conflicte que ha ocasionat la vaga és la reclamació dels treballadors de l’Auditori de cobrar l’increment salarial de l’1% que després de denúncies judicials van guanyar els treballadors de l’Ajuntament de Barcelona. Els operaris de la instal·lació musical consideren que formen part de la plantilla municipal, mentre que l’empresa no ho veu així. Per tant, els empleats no han rebut l’augment de l’1% que sí que van cobrar ja els treballadors del consistori.

El març passat els treballadors de l’Auditori van fer una vaga i es van manifestar davant de la seu consistorial.

Els treballadors de l’Auditori formen part d’un consorci al qual aporten fons l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. La proporció és 70% l’ens local i 30% el govern de Catalunya. Segons fonts municipals no hi ha dubte que els treballadors dels museus poden recuperar l’1% de les retallades que van patir els anys 2007 i 2008. Fent una interpretació favorable de la llei es podria ampliar el pagament a l’orquestra, però no a la resta del col·lectiu, segons es va dir. Aquestes conclusions es basen en dos estudis jurídics sobre la naturalesa tant de l’Auditori com de l’Orquestra simfònica de Barcelona i nacional de Catalunya (OBC).

De fet hi ha una certa contradicció en el fet que a aquests treballadors els hi retallessin un 1% dels seus salaris en considerar que formaven part de l’administració municipal i, ara que per sentència s’ha de retornar la retallada a ells se’ls consideri com aliens a la plantilla d’operaris de la ciutat. Al consorci hi treballen 185 persones. De les quals 60 són membres de l’orquestra i 5 del museu.

De manera no oficial en l’anterior vaga del març es va oferir als treballadors del museu i de l’orquestra el pagament de l’1% objecte del litigi i dels interessos corresponents a gairebé una dècada. En concret, el tinent d’alcaldia, Jaume Collboni va afirmar als responsables dels treballadors que des del consistori es «miraria de moure alguna cosa perquè cobressin». Això passava el març passat. Ara dos mesos més tard hi ha convocada una nova jornada de vaga.

Impactos: 64