Propostes per a gener “Barcelona Secreta” de la Comissió de Cultura i Esports

Us informem de les activitats de la “Barcelona Secreta” d’aquest mes de gener subvencionades per la comissió de cultura i esports.

 

Besàvies Feministes.

Dv 04/01/19, 10.30-13h

Les lluites feministes a l’Anglaterra del segle dinou no foren un moviment aïllat i van tenir repercussió a altres indrets, com ara a casa nostra.
Tant les burgeses benestants com les obreres patien sota el jou de la desigualtat de gènere i van buscar la manera de desfer-se’n, assenyalant el camí per a una segona i una tercera ona llurs conseqüències encara són en vigor. Dolors Monserdà, Carme Karr i Dorotea Chopitea, tres dones marcades per ideologies molt diferents però amb un objectiu comú: millorar la condició de les dones.

Un itinerari per Sarrià que ens donarà una visió local de tres pioneres del sentiment feminista. Tres dones que han passat a la història gairebé sense monuments ni ofrenes, però sense les quals potser ens faltaria encara més camí per recòrrer cap a la igualtat.

A càrrec de Sonia Tres


 

L’Esplendor de l’alta burgesia.

Ds 05/01/19, 11-13:30h

Tots coneixem el Modernisme, però a on estava l’alta burgesia de BCN? Què feien els rics més rics? Com vivien, què volien, qui eren?
Visitarem l’Av. Tibidabo, l’últim gran secret de Barcelona, a fi de conèixer els costums d’una elit arximilionària que va transformar la ciutat
i va establir les bases de la cultura de l’oci en busca de la seva pròpia utopia burgesa.

Unes poques famílies i uns cognoms que van deixar la seva petjada en la nostra història. Però, a on són ara?

A càrrec de Sonia Tres


 

Així en la Terra com en el Cel

Ds 12/01/2019 10:30 – 13h

Visitarem un dels llocs més màgics i incompresos de la nostra ciutat: el Cementiri de Montjuïc, autèntic mirall de la societat que el va crear.
Va ser el moment de l’Eixample d’Ildefons Cerdà però… A on ficarem les nostres fàbriques i els fums?

Com s’estableixen els barris burgesos i obrers? Per una banda, la classe treballadora i per l’altra les grans nissagues d’industrials: els Bonaplata, Batlló i Amatller seran víctimes i botxins de La Rosa de Foc. Patronal i sindicats, enemics de per vida i al final, tots
junts, els trobarem al Cementiri de Montjuïc.

A càrrec de Sonia Tres


 

Barcelona Sang i Fetge

dv 18/01/19, 18:30-21h

El gènere negre apassiona, ha generat i genera centenars de títols de ficció en la literatura, el cinema i la televisió. Però la llavor d’aquesta
passió de “lo negre”, s’ha de buscar en la crònica periodística que des de sempre ha recollit allò que anomenem successos. Barcelona també té un bon recull de successos reals, sagnants, inversemblants i passionals que t’explicarem amb tot el rigor periodístic!

A càrrec de Meritxell Carreres


1888, Odissea Barcelona

Ds 26/01/19 10:30-13h

L’Exposició Internacional de 1888 va ser el primer gran esdeveniment internacional que s’organitzà a Barcelona i que va passar a la història com un model de desenvolupament. Miraculosament es va organitzar tot en un any, una autèntica proesa. Fou el primer gran pas de l’economia catalana cap a l’europeïtzació.

Barcelona va experimentar una sèrie de millores i va posar en marxa noves infraestructures i serveis que millorarien la vida dels ciutadans (algunes encara es mantenen), al mateix temps que donarien una imatge de modernitat de la ciutat a ulls dels visitants. Us recorda a BCN 1992? doncs sí !

A càrrec de Meritxell Carreres


 

Per inscriure’s, cal enviar un e-mail a  reservesitineraris@gmail.com amb la següent informació:

– A quines rutes de septembre us voleu apuntar
– Si veniu acompanyats o no (només un acompanyant per persona)
– Còpia de la capçalera de la vostra nòmina i còpia del DNI de la persona acompanyant.
– Activitat subvencionada per la Comissió de Cultura i Esports. 4€/persona, places limitades.
* Si us cal informació addicional o aclariments, podeu fer-lo al mateix correu electrònic: reservesitineraris@gmail.com.

 

Impactos: 5