Propostes per a desembre “Barcelona Secreta” de la Comissió de Cultura i Esports

 

Us annexem un document amb tota la informació de les activitats de la “Barcelona Secreta” d’aquest mes de desembre subvencionades per la comissió de cultura i esports.

 

 

Del Manchester Català al Silicon Valley Barceloní

Aquest itinerari pel Poblenou i 22@ és un flashback constant entre la revolució industrial del s.XIX i la revolució digital del s.XXI. El barri més industrial de la Catalunya de finals del s.XIX convertit en el districte de la INNOVACIÓ i el CONEIXEMENT.

 

Mercaders, Artesans i Banquers

Una de les fonts de vida a la Barcelona medieval fou, sens dubte, el treball artesà. Treball que permetia instal·lar els obradors o tallers a l’entrada de la casa i, devegades, fins i tot al carrer… Carders, Corders, Cotoners, Mirallers, Assaonadors, Sombrerers. La Ribera fou el barri dels artesans i també el dels grans Mercaders establerts al carrer més noble de Barcelona, el carrer de Moncada.

 

La Guerra Civil a BCN

Després de més de 80 anys de l’inici de la Guerra Civil, rebobinem fins l’any 1936 per tal d’entendre un conflicte bèl·lic que va esclatar arran de les diferències ideològiques arrossegades des de l’entrada en l’Edat Moderna i que va ser l’avantsala del món contemporani.

Passejarem pel Gòtic seguint l’empremta de les milícies i de la resistència de la ciutat, així com entenent les causes nacionals i les seves conseqüències internacionals. I què ens queda de tot allò?

 

L’Esplendor de l’Alta Burgesia

Tots coneixem el Modernisme, però, a on estava l’alta burgesia de BCN? Què feien els rics més rics? Com vivien, què volien, qui eren?

Visitarem l’Av. Tibidabo, l’últim gran secret de Barcelona, a fi de conèixer els costums d’una elit arximilionària que va transformar la ciutat i va sentar les bases de la cultura de l’oci en busca de la seva pròpia utopia burgesa. Unes poques famílies i uns cognoms que van deixar la seva petjada en la nostra història. Però, a on són ara?

 

La dona a la Guerra Civil

És impossible parlar de la Guerra Civil espanyola sense el paper que les dones van tenir al front i a la reraguarda, però la seva existència ha estat obliterada dels llibres de text.

Passejarem pels llocs a on les dones van ser protagonistes, alhora que reconstruirem una visió inèdita del conflicte, plena de feminisme i llibertat, però també llàgrimes i malsons.

Ideal si ja heu fet la ruta de Besàvies Feministes (per veure la tasca de les “hereves”), o la de la Guerra Civil (per complementar) o si no ens coneixeu encara i voleu veure què és una “ruta d’autor” en directe.

 

Així en la Terra com en el Cel

Visitarem un dels llocs més màgics i incompresos de la nostra ciutat: el Cementiri de Montjuïc, l’autèntic mirall de la societat que el va crear.

 

Informació i inscripcions:

Per inscriure’s, cal enviar un e-mail a reservesitineraris@gmail.com amb la següent informació:

-A quines rutes us voleu apuntar .
-Si veniu acompanyats o no (només un acompanyant per persona)
-Còpia de la capçalera de la vostra nòmina i còpia del DNI de la persona acompanyant.
-Activitat subvencionada per la Comissió de Cultura i Esports. 4€/persona, places limitades.
*Si us cal informació addicional o aclariments, podeu fer-lo al mateix correu electrònic: reservesitineraris@gmail.com.

Descarregar el document amb tota la informació

Impactos: 3