Els sindicats demanen a Colau que recuperi més serveis privatitzats

colaupiadcat.elpais.com

Els sindicats de l’Ajuntament de Barcelona aplaudeixen que el govern municipal estigui recuperant alguns serveis que fins ara estaven externalitzats però reclamen a l’alcaldessa, Ada Colau, que vagi més enllà. A la Mesa General de Negociació que es va celebrar dilluns a l’Ajuntament per discutir sobre les noves municipalitzacions, els sindicats UGT i CCOO van preguntar al govern per què altres serveis relacionats amb la violència masclista no havien estat recuperats. A partir del proper 1 d’octubre, les 37 treballadores del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) i les 24 del Servei de Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PiAD) passaran a mans de l’Ajuntament a partir d’una subrogació. Les 31 professores de les tres escoles bressol que es van obrir ja externalitzades durant el passat mandat ja van passar divendres a formar part de l’Ajuntament i, més endavant, està previst que el consistori barceloní absorbeixi també una part dels treballadors de la cadena de televisió municipal, BTV. Però, segons els sindicats, en queden pendents molts altres.

El secretari general d’UGT a l’Ajuntament, Eusebio Mesa, va criticar que existeixen “altres serveis completament relacionats” amb la violència masclista que no han estat municipalitzats com el Servei d’Acollida d’Urgència per Violència Masclista, el Servei d’Atenció Socioeducativa de l’Agència ABITS i el Centre d’Urgència i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). Mesa va criticar, a més, que aquesta última es troba en procés de pròrroga per a un termini de dos anys ampliables a dos més i va preguntar per què no s’ha municipalitzat també. Fonts municipals van explicar dimarts que l’objectiu del govern és mantenir aquesta línia però van reconèixer que les municipalitzacions “són molt complexes” ja que és necessari “revisar cas per cas per veure si és possible la subrogació”. L’Ajuntament intenta aprofitar la finalització dels contractes per anar-los recuperant i així no haver de compensar l’empresa que fins avui gestionava el servei però no dóna el proveïment. “Ens fan falta mesos i mesos per analitzar cada cas”, van explicar fonts municipals.

CCOO es va afegir a la petició d’UGT i va demanar que “una vegada feta la subrogació” hauran de començar les negociacions per aconseguir que tinguin “les mateixes condicions laborals que la resta de la plantilla”. Els treballadors absorbits mantenen les condicions laborals que tenien a l’empresa pública, la qual cosa provoca que cobrin menys i treballin més que la resta d’empleats municipals per desenvolupar les mateixes funcions. El sindicat Sapol també va mostrar el seu acord amb tot l’exposat.

Impactos: 38