26 d’abril, celebrem el “Dia de la Visibilitat Lèsbica 2019”

Encara a hores d’ara no és fàcil ser dona, lesbiana i visible. Integrar aquesta combinatòria en la seva totalitat esdevé una tasca de gran complexitat i dificultat davant aquesta doble discriminació. Com a dones formem part d’una societat heteropatriarcal on, malauradament, no hi ha una igualtat efectiva i real entre homes i dones.

Per la societat, les lesbianes pràcticament som invisibles, éssers asexuals, i és impensable que entre dues dones puguem sentir una atracció sexual, emocional i afectiva. La nostra societat pressuposa l’heterosexualitat de totes les dones. És una visió anacrònica i plena de prejudicis. Aquesta invisibilitat ens fa vulnerables perquè neguem la nostra existència, la nostra realitat, les nostres necessitats i els nostres drets. Quan restem en el silenci, en la por i amagades dins l’armari no existim com a dones lesbianes en l’àmbit públic. Romanem en l’esfera de l’àmbit privat tal com estableix l’ideari normatiu heteropatriarcal.

Feu clic per veure els cartells de CCOO de Catalunya amb motiu del Dia de la Visibilitat Lèsbica 2019:

– Cartell ‘Lesbiana? Un orgull!’
– Cartell ‘Lesbianes? Doblement silenciades’
Cartell ‘Som lesbianes. I què?’

 

Manifest per al Dia de la Visibilitat Lèsbica 2019
Lesbiana? ¡¡¡Un orgull!!

Aquest divendres, 26 d’abril, la secció sindical de CCOO de l’Ajuntament de Barcelona celebrem el Dia de la Visibilitat Lèsbica, un dia per fer visible la realitat lesbiana i reivindicar el nostre espai, els nostres drets i les nostres vides.

Ser dona, lesbiana i visible, encara a hores d’ara no és fàcil. Per la societat, som éssers asexuals i se’ns pressuposa l’heterosexualitat, on el desig entre dones no entra en el pensament heteronormatiu. Se’ns imposen uns gèneres, uns cossos i uns rols tots ells associats a un model relacional, el qual ens exclou de la normativitat i de la realitat perquè les lesbianes, esdevenim una amenaça pel sistema heteropatriarcal.

La invisibilitat és brou de cultiu d’actituds lesbofobiques. Generant i fomentant prejudicis i estereotips sobres lesbianes en l’imaginari col·lectiu. També ens fa més vulnerables perquè nega la nostra existència i per tant la nostra realitat, les nostres necessitats i els nostres drets. Repercutint en la manca de polítiques feministes i de reivindicació de la diversitat afectivosexual i de gènere.

La lesbofobia, està present de forma constant i continuada en els nostres àmbits públics i privats. Pel fet de ser dones que estimem i desitgem a altres dones, som víctimes de múltiples situacions de discriminació i exclusió què patim en la nostra quotidianitat com: el silenciat bullying als centres educatius, l’assetjament laboral i/o sexual als centres de treball, i les agressions verbals i físiques, etc.

La lesbofobia també consisteix a minimitzar totes aquestes situacions anteriorment exposades, obviant el seu reconeixement i evitant-les. La societat, vol les nostres vides, ens volen tancades i armaritzades.

La visibilitat de les dones les que vivim en realitats afectivosexuals no heteronormatives, ens fa lliures. Esdevenint una eina potent i efectiva per empoderar-nos i fer front a la lesbofobia, la discriminació i l’assetjament laboral.

Sent visibles i lluitant, a poc a poc, van apareixent nous referents, nous espais que, amb més o menys suport, ajuden a organitzar-nos i a reivindicar la nostra realitat i les nostres diversitats.

Les lesbianes també som diverses, i la nostra diversitat pot trencar motlles, prejudicis i imaginaris, els quals estan basats en el desconeixement. Les lesbianes som trans, som cis, som joves i grans, som migrades, som diverses en capacitats i en molts aspectes. Som dones que desitgem i estimem a altres dones i tenim el dret a viure lliures i gaudir dels nostres cossos, sense por.

Per tenir la valentia de poder sortir de darrere les persianes i mostrar-nos tal com som, cal un compromís social i polític que garanteixi els nostres drets i ens protegeixi. CCOO un cop més instem a la Generalitat de Catalunya a desplegar i implementar la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifobia i la transfòbia.

Per tot això CCOO de Catalunya treballem perquè cada dia siguin visibles, per una societat de persones diverses però iguals en drets i en igualtat, per poder mostrar l’orgull de ser dones i lesbianes.

 

Impactos: 3